Herinneren, delen en verbinden.

Op het moment dat ik die geur rook was ik weer even terug in de schuur van mijn oude huis; waar mijn vader stond te zagen en schaven.” (geur: grove den)

Als een afscheid definitief is, heb je alleen nog de herinneringen. Helaas kunnen sommige herinneringen uiteindelijk gaan vervagen. Maar door het ruiken van een specifieke geur kunnen die herinneringen onverwacht in detail tevoorschijn komen, inclusief de bijbehorende gevoelens. Dat maakt de reuk tot een uniek zintuig. Met geur kunnen we gemakkelijker bij herinneringen komen en hierover met elkaar in gesprek gaan, waardoor de sfeer verrijkt en troost kan worden ervaren. Geur biedt, bij juist gebruik, echt iets extra’s in complexe tijden als rouw en afscheid.

Voor Drakenburg heb ik het speciale rouw- en afscheidsritueel Fluisterklokjes met natuurlijke geuren ontwikkeld. Ook kan in één van de locaties van De Schaapskooi  ter herdenking speciale geurkunst worden geplaatst.

Natuurlijke geuren

De natuurlijke geuren waarmee ik werk zijn rijk aan inhoudsstoffen die, behalve op het gemoed en de herinnering, ook op het lichaam inwerken. Deze aromatische geurstoffen, beter bekend als essentièˆle oliën, zijn afkomstig van planten, bloemen en bomen. Zo werkt bijvoorbeeld de geur van bergamot niet alleen als opmonterende geur, het heeft ook een ontkrampende werking op het lichaam. Omdat we tijdens kwetsbare momenten veel gevoeliger zijn dan in ons normale doen, worden de geuren subtiel toegepast.

Claudia de Vos, geurpsycholoog en beeldend kunstenaar: geurambassadeur

Afgestudeerd aan de kunstacademie is ‘scheppend denken’ een tweede natuur geworden. Dat meerdere zintuigen hierin een rol spelen was voor mij helder. Ik wist toen nog niet hoe geur precies in dit zintuigelijk palet paste. De beroepsopleiding natuurgeneeskundige aromatherapie en een studie jungiaanse psychologie hebben mij alles geleerd wat ik wilde weten over dit bijzondere zintuig. Sindsdien staat geurpsychologie in mijn werk centraal. De toepassing van geuren en de emotionele impact die deze hebben op veel verschillende facetten van ons leven hebben mijn grote belangstelling. De beeldend kunstenaar en de geurpsycholoog zijn in mij inmiddels zo verstrengeld dat ik mijzelf graag omschrijf als ‘geurambassadeur’.

De kunstobjecten die ik maak zijn voorzien van geur: geurkunst. Deze hebben inmiddels hun weg gevonden naar bijzondere plekken variërend van een geurkunstroute voor blinden en slechtzienden tot een geurig vierluik in de gangen van het ministerie van Financiën in Den Haag. Ook zijn door de jaren heen mijn artikelen over geur in diverse magazines gepubliceerd. Ik geef ook trainingen en voordrachten over de werking van geuren.  

In mijn nieuwe boek ‘Geurpsychologie voor iedereen’ beschrijf ik waarom geur zo belangrijk voor ons is en hoe we geuren in het dagelijks leven kunnen gebruiken.

Bezoek mijn website.

U besteld het boek hier via Uitgeverij Akasha

Geurritueel met fluisterklokjes

Persoonlijk afscheidfluisterklokjes

Afscheid - verdriet - troost
Vorm geven aan momenten zoals verlies en afscheid doet ieder op zijn eigen manier. Het is zoeken naar welke woorden je kiest, hoe je je verbindt met het moment en wat je kunt doen om dit met elkaar te delen.

Geur
Waar woorden soms eerst niet gevonden kunnen worden, kunnen geuren herinneringen ophalen en u helpen de juiste woorden te formuleren. Geuren kunnen bijdragen aan een ontspannen sfeer, zorgen voor herkenning en nodigen uit tot een gesprek.

Een ritueel met geur
Rituelen zorgen voor een gevoel van verbondenheid en werken troostend. Door te kiezen voor een ritueel waarin geur een rol speelt, kan het moment beklijven als een nieuwe, gezamenlijke herinnering, ter nagedachtenis aan uw dierbare.

Fluisterklokjes
‘Fluisterklokjes’ is een gezamenlijk vormgegeven herinneringsritueel met natuurlijke geuren waarin nabestaanden op bijzondere wijze afscheid kunnen nemen van een dierbare. In het ritueel fluisterklokjes worden kleine handgemaakte koperen klokjes met verschillende natuurlijke geuren gebruikt. De klokjes – met geurvaantjes- worden door de deelnemers aan een symbolische ‘fluisterboom’ gehangen. Het geurvaantje kan worden beschreven met een wens.

De verschillende geurvaantjes waaruit u en uw bezoekers kunnen kiezen, zijn zo op elkaar afgestemd dat er een harmonisch geheel – een geurakkoord- ontstaat. De geuren refereren aan woorden om de keuze te vergemakkelijken en uitdrukking te geven uw persoonlijke herinnering. De geuren zijn subtiel en niet overheersend, u kunt zoveel klokjes door uw bezoek laten ophangen als u wenst. Indien gewenst kan een herdenkingsparfum worden samengesteld; ter herinnering aan het gezamenlijke afscheidsmoment.

Bij de foto rechts: Het geurvaantje is ook voorzien van een klein stukje bladgoud.

Stappen tijdens uw afspraak in De Schaapskooi:

 • Kennismaken met de geuren uit het geurakkoord. (ruiken en lezen)
  of Persoonlijk advies* geurakkoord (ruiken en mondeling advies)

Vooraf aan het ritueel:

 • Uw bezoekers laten kiezen uit de afzonderlijke geuren uit het akkoord
 • Het ritueel uitvoeren

Tarieven

 • Start (compleet geurakkoord): 150,- euro (5 klokjes)
  Inclusief bijbehorende affirmaties
 • Per extra klokje met geur 12,50 euro

Extra mogelijk:

 • Persoonlijk advies: 85,- euro
 • Op maat gemaakt geurakkoord: + 50 euro
 • Boek Geurpsychologie voor iedereen met vele affirmaties 24,50 euro
 • Herdenkingsparfum: vanaf 35,- euro

*Persoonlijk advies
Tijdens uw afspraak in de schaapskooi kunt u, indien gewenst, worden begeleid in uw keuze. In dit persoonlijk advies maakt u in een uur tijd uitgebreid kennis met meerdere geuren. U maakt een keuze door te ruiken en of te kiezen uit de affirmaties die u aanspreken. Ook kunt u samen met mij op zoek naar een persoonlijke geur. Zo heeft u een geurakkoord op maat voor uw ritueel.